Promovarea științei în comunitate: Interviu cu domnul Maxim Chernodub – cercetător senior

În contextul eforturilor de promovare a științei în comunitate și de încurajare a tinerilor să urmeze cariere în cercetare, proiectul „Centrul de consiliere și orientare în cariera de cercetător – regiunea de Vest” aduce un aport semnificativ. Finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 9: Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția I10, acest proiect vizează înființarea și susținerea unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră, parte a platformei ERA TALENT.

Unul dintre demersurile proiectului este realizarea de interviuri cu personalități marcante din domeniul științific, pentru a demistifica acest domeniu și a-l face mai accesibil tinerilor. În acest context, un interviu remarcabil a fost realizat cu domnul Maxim Chernodub, cercetător senior și director de proiect PNRR I8.

Domnul Chernodub are focusul pe domeniul fizicii cuantice, activând la Institutul Denis Poisson, o colaborare între Universitatea din Orléans și Universitatea din Tours, Franța. De asemenea, el coordonează unul dintre proiectele I8 din regiunea de Vest, finanțate de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În cadrul interviului, domnul Chernodub povestește despre începuturile sale în fizica cuantică, prima vizită în România și impresiile sale despre colaborarea cu Universitatea de Vest din Timișoara. El descrie și domeniul de cercetare al echipei sale, concentrat pe plasma quark-gluon, o stare a materiei existentă în primele microsecunde după Big Bang. În plus, cercetătorul senior discută posibilitățile de aplicare a cercetării teoretice în practică sau tehnologie și oferă sfaturi valoroase pentru tinerii cercetători la începutul carierei lor.

Interviul complet cu domnul Maxim Chernodub este disponibil atât în limba engleză, cât și în limba română.